En person med gitarr på ryggen och skog bakom sig - MSB

Rädd eller beredd - om krisen eller kriget kommer

Lyssna

MSB har tagit fram utbildningsmaterialet Rädd eller beredd? som en uppföljning till broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Materialet innehåller en filmserie, en scenarioövning som görs i grupp och en handledning. Det kan användas i alla sammanhang där människor träffas och samverkar.

Filmerna handlar om Sveriges beredskap

I tre avsnitt får vi följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den. I jakten på svar möter Christoffer en frivillig motorcyklist, en psykolog, IT-experter och journalister. Hans beredskapsresa börjar med en gårdsstädning och slutar på en konstutställning.

Film nr 1 - Vad hotar oss? En film på ca 11 minuter.

Film nr 2 - Vad kan vi göra? En film på ca 9 minuter.

Film nr 3 - Vad är det vi skyddar? En film på ca 10 minuter.

Scenarioövning för grupper

I den tillhörande övningen ställs klassen/gruppen inför ett tänkbart kris-scenario som går att koppla till lokala risker. Ett av övningens huvudsyften är att deltagarna ska bli stärkta i att var och en kan bidra och göra skillnad i en svår situation. Till övningen hör två olika handledningar. En för ledare av en vuxengrupp och en för lärare som ska guida elever.

Ubildningsmaterial om hur vi kan hjälpas åt vid en kris eller ett krig, länk till extern webb, pdf